Etsitkö sisustustyyliäsi?

Sisustustyylejä etsiessä voi helposti mennä sekaisin eri lokerointien, trendien ja tyylilajien sekamelskassa. Artikkeliin olen koonnut suosituimmat sisustustyylit ja käsitteet, jotta sinun on helpompi löytää se oma mieluinen tyylisuunta tai niiden sekoitus.
Sisustustyylit ovat pysyneet kautta aikojen ja niitä tulee lisää, mutta niiden sisällä huonekalujen ja materiaalien trendit vaihtelevat vuosittain.
Sisustamisella voidaan luoda erilaisia tunnelmia eri tiloihin sekä tuoda omaa persoonaa ja elämänarvoja esiin.
Sisustamisessa ihanaa on, että tyylejä voi vaihdella, sekoitella ja luoda itse säännöt. Tyylilajeja yhdistämälläkin voi saada tyylikkään kokonaisuuden, kunhan muistaa pitää jonkun kultaisen langan mielessä.
Minimalistinen sisustustyyli


Kuvan lähde: BLAU, minimalissimo
Minimalismin tunnuspiirre on yksinkertaisuus. Sisustuksessa käytetään mahdollisimman vähän tavaraa, jotta tunnelma on harmoninen ja siisti. Ylimääräisiä koriste-esineitä ja huonekaluja ei minimalistisesta kodista löydy.
Skandinaavinen sisustustyyli


Kuva: Magali Baez
Skandinaaviseen tyyliin kuuluu vaaleat sävyt, luonnonvalo ja pelkistetty tunnelma. Sisustamisessa suositaan maanläheisiä värejä ja luonnonmateriaaleja. Kotoisa niinkutsuttu hyggetunnelma luodaan kynttilöillä ja isoilla torkkupeitoilla. Kalusteet ja valaisimet ovat muotoilultaan yksinkertaisia ja klassisia. Tila ympärillä nostaa kauniit yksityiskohdat esiin.
Moderni sisustustyyli


Moderni tyyli on ajaton ja pelkistetyn yksinkertainen. Tunnusomaista on avarat, valoisat huoneet ja laadukkaat ajattomat huonekalut. Kiiltävät pinnat, metalli, kromi, puu ja lasi yhdistettynä valkoiseen ovat modernin sisustajan valintoja. Moderni tyyli sopii monille, mutta joidenkin silmään tyyli on liian laitosmainen kiiltävine pintoineen.
Teollinen /Industrial /Loft / sisustustyyli

Teollisessa tyylissä on paljon rustiikkia ja rouheutta sekä boheemia tunnelmaa. Tätä tyyliä näkee usein Loft asunnoissa, joissa on korkeat huonetilat. Paljaat tiili- ja betoniseinät kuuluvat teolliseen tyyliin. Tehdas- ja rakennusvalaisimia näkyy sisustuksessa sekä ajanpatinoimia huonekaluja. Metallia, puuta ja nahkaa voidaan myös käyttää runsaasti sisustamisessa.
Elektinen sisustustyyli (sekoitus eri tyylejä)


Eklektisyys tulee kreikan kielen sanasta eklektikos, joka tarkoittaa "parhaan valitsemista". Käytännössä eklektisyys tarkoittaa siis eri tyylien ja vaikutteiden yhdistämistä. Sisustuksessa elektinen tyyli mielletään kuitenkin omaksi tyylikseen, vaikka se yhdistää monia eri tyylilajeja. Elektisyys näkyy sisustuksessa kerroksellisuutena. Eri värejä ja materiaaleja sekä aikakausia voidaan yhdistellä keskenään.
Maalaisromanttinen sisustustyyli

Maalaisromanttinen tyyli on nostalgista, runsasta ja naisellista. Sisustusesineitä ja tekstiilejä käytetään runsaasti. Vaaleat värit, kukkakuviot sekä pitsi kuuluvat romanttiseen sisustustyyliin. Valkoista väriä käytetään paljon ja siihen yhdistetään mielellään rustiikkista puuta.
Romanttinen sisustustyyli

Kuten maalaisromanttisessa tyylissäkin on romanttisessa tyylissä päävärinä valkoinen. Pastellivärit ja värien harmonia ovat suuressa roolissa. Röyhelöt, kukkakuosit ja sisustuksen runsaus kuuluvat romanttiseen tyyliin. Hyggeily, huvilatunnelma ja kerroksellisuus ovat myös avainasemassa. Omat tyylilajinsa romanttisen tyylin sisällä ovat vielä maanläheisempi maalaisromanttinen sisustustyyli sekä yltiöromanttinen, vintagea ja kulutettua pintaa suosiva Shabby chic -sisustus.
Japanilainen sisustustyyli


Japanilainen sisustustyyli pohjautuu minimalismiin ja zen-filosofiaan, jossa keskitytään huonekalujen ja koriste-esineiden tasapainoon. Sisustustyyli kunnioittaa luontoa ja siinä arvostetaan käsityötaitoja. Sisustamisessa pyritään luomaan rentouttava tila ja olemaan yhtä luonnon kanssa. Sisustustyyliin kuuluu luonnonelementit, puu ja bambu, liukuovet sekä neutraalit värisävyt.
Rustiikki sisustustyyli (Rosoinen)

Rustiikkinen sisustustyyli on rosoinen ja luonnonläheinen. Luonnonmukaisuus, lämpö ja pehmeys ovat keskeisiä asioita. Luonnonmukaiset värit, puu, kivi ja metalli kuuluvat sisustukseen. Puiset huonekalut ja esineet ovat kuluneita tai käsitelty kuluneen näköisiksi.
Vintage (Retro, 50-,60-,70-,80-luku)


Vintage sisustus tarkoittaa yleensä vanhojen, laadukkaiden huonekalujen ja sisustustuotteiden käyttöä. Vintage sisustuksessa on nostalginen tunnelma. Antiikkiesineet, kukkakimput, puu, keramiikka, värikkäät ja kuviolliset tekstiilit sekä tapetit ovat keskeisiä vintage sisustustyylissä.
Art deco sisustustyyli


Kuvat: Stacey
Art deco -sisustuksessa on kysymys suuren vaikutelman jättämisestä. Art deco on suosittu sisustustyyli, joka liitetään ensimmäisen ja toisen maailmansodan väliseen aikaan. Se oli iloinen vuosikymmen, jolloin käytettiin linjakkaita ja rohkeita geometrisiä muotoja ja voimakkaita värejä. Art deco -sisustustyylissä käytetään kiillotettuja ja kiiltäviä kromi- tai messinkikoristeita ja elementtejä. Geometriset muodot, kulmikkaat muodot, kaaret ja porrastetut mallit kuuluvat art deco -sisustukseen. Huonekalut ovat yleensä lakattuja tai kiillotettua puuta ja metallia, ja niissä on kiiltävä maali hohtavaa vaikutelmaa luomaan. Graafiset kuviot ja tyylikkäät tekstuurit tehostavat art deco- sisustusta. Lasiesineiden ja peilien käyttö lisää sisustuksen art deco -ilmetta.
Ranskalainen sisustustyyli

Tyylikäs uutta ja vanhaa sekoittava sisustustyyli. Silkki, pellava, nahka ja puu ovat usein käytettyjä materiaaleja. Välimerelliset sävyt, kuninkaalliset antiikkihuonekalut ja kukat kuuluvat tyyliin. Kultaa, pronssia ja kultauksia käytetään paljon.
Itämainen sisustustyyli

Itämainen sisustustyyli on laaja käsite ja joskus sillä tarkoitetaan arabialaista sisustusta ja toisinaan taas aasialaista sisustusta. Itämaisen sisustustyylin kulmakiviä ovat vahvat värit, kuten punainen, sininen ja vihreä. Toisaalta itämainen sisustus voi olla myös melko vaaleaa, missä värejä käytetään vain tehosteina kuten esimerkiksi marokkolaistyylisessä sisustuksessa. Valaistus ja kodikkuus ovat tärkeässä roolissa. Itämainen matto ja taide tuovat helposti Itämaista tyyliä.
Boheemi sisutustyyli

Boheemi sisustus eli bohosisustus on lämminhenkistä sisustusta, jossa teemana on usein eksoottisia kuoseja ja esineitä, luonnonläheisiä materiaaleja sekä runsaasti viherkasveja. Bohotyyliin yhdistetään toisinaan myös vintage-huonekaluja. Kirkkaat värit, rottinkikalusteet, seinävaatteet, makrameet ja tuuheat viherkasvit ovat bohotyyliä.

Kuva: Kim Hammock
Skandinaavinen bohotyyli on pelkistetympää ja siihen voidaan yhdistää esimerkiksi kotimaisia design-tuotteita ja vaaleita pastellisävyjä, meksikolaisessa bohotyylissä värit räiskyvät ja huoneen nurkassa voi nököttää vaikkapa kitara ja itämaisessa bohotyylissä vaikuttimia ammennetaan erityisesti Lähi-idästä, Intiasta tai Pohjois-Afrikasta
Klassinen sisustaminen

Klassinen tyyli ei varsinaisesti ole tyylilaji, vaan se voidaan yhdistää esimerkiksi "klassiseen englantilaiseen sisustukseen", jossa kukkasohvat ja runsaat tekstiilit yhdistyvät tai "klassiseen skandinaaviseen sisustukseen" sekä "klassiseen suomalaiseen tyyliin", joissa yhdistyvät taitavasti antiikki ja moderni. Klassinen skandinaavinen ja suomalainen tyyli ovat kokonaiskäsityksiä sisustuksen yleisilmeestä. Klassinen sisustus on vaaleasävyinen, valoisa ja kevyt. Siinä suositaan vaaleita pintoja sekä runsasta lasin käyttöä. Mausteena käyvät tummat sävyt, kuten harmaa ja musta. Klassinen tyyli on hyvin harkittu, tyylikäs ja puhdaslinjainen. Ajattomuus ja pitkä käyttöikä huonekaluissa on avainasemassa.
Ekologinen sisustaminen
Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat nousevia teemoja myös sisustamisessa. Ekologinen sisustaja valitsee rakentamiseen, remontoimiseen ja sisustukseen mahdollisimman ekologisia tuotteita. Turhaa kuluttamista vältetään ja tavaroita pyritään ostamaan kierrätettyinä. Uusia hankintoja tehdessä suositaan tavaroita, jotka valmistettu kierrätetystä ja uusiutuvasta materiaalista, ja joka on tuotettu lähellä, sekä että sen tuottamiseen on käytetty mahdollisimman vähän energiaa.
Jos pidät ekologisesta sisustamisesta, niin sinua voi kiinnostaa uusi innovatiivinen markkinapaikka laadukkaille second hand- kalusteille. Mjuk tuo kiertotalouden 2020-luvulle tarjoamalla markkinoiden helpoimman tavan ostaa ja myydä kalusteita. Kurkkaa tästä!
Funktionalismi (Funkkis, käytännöllinen, maalaisjärki)
Suomalaiset arvostavat käytännöllisyyttä asumisessa. Funktionaalinen tyyli tarkoittaa käytännöllisyyttä ja järjestelmällisyyttä sisustamisessa. Nykyään älylaitteet ja uuden tekniikan hyödyntäminen asunnoissa kasvaa.